2016. szeptember 26., hétfő

Deutsche Bank

2016. szeptember 26. Mondjak egy jó viccet? A világ (mérlegfőösszeg szerinti) 11. legnagyobb, egyben Európa 4. legnagyobb, egyben Németország legnagyobb bankja mindössze kétszer akkora piaci értékű, mint az OTP. Vagyis a piac szerint 2 OTP = 1 DB (a cikkem alapján a portfolio.hu hírszerkesztői is felismerték ugyanezt). Hogy is van ez?

Név        Mfőösszeg    Saját tőke    Piaci érték
-------------------------------------------------
D. Bank    1,803 b €      66.5 b €       14.4 b €
OTP           35 b €       4.2 b €        6.7 b €

Érzékeled? A számok alapján látható, hogy a behemót Deutsche Banknak vigyáznia kell, hova lép, nehogy véletlenül széttapossa a kis OTP-t. És mégis, míg dicső országunk aprócska bankját kedveli a piac, addig a DB-nek épp a sírját ássák. Történik ez azért, mert a DB egyelőre veszteséges, és szénné akarják bírságolni a balhéi miatt. A befektetői társadalom legyint, hogy majd a német állam úgyis a hóna alá nyúl, ha gáz van, ezért már Merkelnek is nyilatkoznia kellett, hogy "gyerekek, nem mentjük meg ezt a pénzintézetet". Nem is mondhatna mást, különben elkezdenék kommunistázni.
Ha a piac egy létező személy lenne, akkor azt mondaná a DB árfolyamán keresztül, hogy "fiam, ennek a banknak vége". Az árfolyam jelenleg 10.66 €. 10-ből 3 gazdasági hír a DB-vel foglalkozik. A spekuláns énem előjött belőlem, ugyanis amikor már a végletekig népszerűtlen egy normális számviteli adatokkal rendelkező cég, akkor érdemes lehet beszállni olyan kis összeggel, amelynek TELJES elvesztését egy legyintéssel elviselnénk.
A kockázat magas. Egy esetleges komoly pánik, tartós bizalomvesztés, pénzügyi válság során az árfolyam leeshet 1, vagy 0.1 €-ra, ekkor tőkét emelnek (vagy felvásárolják és/vagy szétdarabolják, bármi szóba jöhet, ha oltani kell a tüzet), és akik 10 €-n vettek, azok búcsút mondhatnak a befektetett tőke 90-99 %-ának. Az amerikai AIG árfolyama 2008-ban 1200 $-ról esett 11 $-ra, tehát nem kell messzire mennünk példákért. Egy DB csődöt legalább annyira megemlegetnénk, mint annak idején a Lehmant, katasztrofális hatással járna.
Pozitív forgatókönyv esetén a bank a 16 milliárd dollárosra belengetett bírságot megúszná 5-10 milliárddal, a nettó eredménye néhány éven belül pozitív tartományba kerülne, és 5 év alatt a 10 € árfolyam osztalékokkal együtt 50 €-ra, vagy még magasabbra emelkedne. Ez is lehetséges. Ebben az esetben élethosszig untathatjuk a szakmabelieket a történetünkkel a vérzivataros időben szerzett DB részesedésünkről (negatív kimenetelnél persze mélyen hallgatunk).

2016. szeptember 27-én a tőkém 0.4%-áért, darabonként 10.7 €-ért vásároltam DB-t, alapesetben korlátlan időtartamra. Negatív kimenetel esetén kellően csekély tőkét kockáztattam. A leginkább pozitív, de még életszerű verzióhoz 3 előnyös feltételt látok szükségesnek: (a) A bank megússza 10 b $ alatti bírsággal, és idővel megnyugszanak a kedélyek. (b) A következő 5-10 évben nem következik be súlyos pénzügyi válság, legfeljebb 1-2 "sima" recesszió. (c) A bank saját tőke arányos megtérülése fokozatosan 5 és 10 % közé emelkedik a következő években. E 3 feltétel teljesülésekor 10 éven belül az árfolyam és a kifizetett osztalék összege akár 100 €-ig emelkedhet. A legvalószínűbbnek azonban azt tartom, hogy a kedélyek megnyugszanak, és bár kialakulnak válságok, a bank el tud érni 4-5% tőkearányos megtérülést. Ebben az esetben 10 éven belül bátran lehet számolni 50 €-val az árfolyam és osztalék összegét illetően. De továbbra is él a 0.1 €-s kellemetlen lehetőség is.
2016. október 19-én a részvény árfolyama 12.54 €-n zárt. A bruttó 17% hozam nem azt jelenti, hogy igazam volt, hanem pusztán annyit, hogy a piac most adott egy lehetőséget arra, hogy szerény haszonnal kiszálljak. A lehetőséggel nem élek. Továbbra is él a kedvezőtlen verzió, előfordulhatnak újabb mélypontok, annak ellenére, hogy most jótékony csend honol az európai bankszektor körül. Most senkit nem érdekelnek a bankok.
2016. december 6-án az árfolyam 16.18 €, vagyis több, mint bruttó 50% hozam keletkezett már. Senki nem kifogásolhatja, ha valaki 3 hónap után ekkora hozamot zsebre tesz, és feláll az asztaltól. Én nem adom el, mert továbbra is arra számítok, hogy lassan nyereségessé válik a bank, ebben az esetben az árfolyamot jóval magasabb szintre várom.
2016. december 16-án mégis eladtam a DB részesedésem 18.4 €-ért. Bruttó 72% hozam keletkezett 3 hónap alatt. A hirtelen jött nagy hozam, illetve a portfólióm karbantartása tette szükségessé az eladást. Nem tartom kizártnak, hogy később visszavásároljam, és maradtak még bankjaim, melyek részt vehetnek a további emelkedésben.
2017. január 3-án a részesedést 17.28 €-ért vásároltam vissza. Ezt a bejegyzést a továbbiakban nem frissítem.

Habár a blog fejlécében olvasható, itt külön kiemelném, hogy az olvasottakra semmiféle befektetési döntést ne alapozz, ha segítségre van szükséged, akkor befektetési tanácsadóhoz kell fordulnod.

Források:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_banks
http://financials.morningstar.com/balance-sheet/bs.html?t=XBER:DBK&region=deu&culture=en-US

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése