2016. november 9., szerda

Piaci mozgások a 2016-os elnökválasztás idején

Az Egyesült Államokban hamarosan véget ér a 2016. évi elnökválasztás. Ez a 4 évente bekövetkező esemény kellően jelentős hatással van a piacokra ahhoz, hogy szülessen belőle egy blogbejegyzés, archívum gyanánt. Fél évvel ezelőtt a Brexit hatásait is dokumentáltam, a kilépésre nem számított a piac, ennek következtében jelentős mozgásokat láthattunk.
A közvéleménykutatások az elmúlt hetekben vagy kismértékű, vagy jelentős mértékű Clinton győzelmet vetítettek előre. A várakozások szerint Trump győzelme esetén a részvénypiacok esésére és az arany emelkedésére számíthattunk, Clinton győzelme esetén pedig fordítva, a részvények rallijára és az arany esésére. A piac tulajdonsága, hogy a tényleges mozgások mindig eltérhetnek a várakozástól. A szavazás előtti néhány kereskedési napban a piaci árak kilengése megnőtt.


Az investing.com adatai szerint az S&P500 részvénykosár értéke a történelmi csúcsokról, 2190 pontról 2080 pontig esett, majd "Clinton-rally" keretében néhány nap alatt 2140-ig vágtázott. Az eséshez hozzájárult, hogy a kampány hajrájában az FBI újabb vizsgálatot rendelt el Clinton e-mail botrányaival kapcsolatban (ez Trump esélyeit növelte), aztán a szavazás előtt nem sokkal kijelentették, hogy a vizsgálat kedvező eredménnyel zárult Clinton számára.
Az alábbi néhány képet a piac állapotáról a választások közben, magyar idő szerint 20 óra 30 perckor készítettem. Az urnák túlnyomó részét magyar idő szerint másnap 0 órától 6 óráig zárták egyes államokban, vagyis itt még jópár órára voltunk bármiféle eredménytől:

A részvények fenn látható enyhe emelkedése, az arany és a kötvények enyhe esése egyértelmű Clinton győzelmet áraz.
Az alábbi képeket magyar idő szerint 4 óra 5 perckor rögzítettem, néhány választási részeredmény birtokában alkotta a piac:

A fenti mozgások közepesnek minősíthetőek, nem azt mondják, hogy "márpedig Trump győzött", de ennek esélyei jelentősen nőttek. Ebben az időben 272 forintot ért egy dollár (1.4%-ot erősödött a dollárral szemben), és 307 forint egy euró, ez 0.6% gyengülés az euróval szemben.
5 óra 21 perckor a részeredmények szerint az elektori szavazatok aránya Clinton javára 197-193. Innen még könnyen fordulhat az állás, hiszen a győzelemhez 270 szavazat szükséges.
5 óra 32 perckor fordult az állás, Clinton-Trump 197-222, és még 10 államból várják az adatokat.
5 óra 46 perckor így néz ki néhány néhány nemzetközi határidős részvénypiac:Az adatok szerint az ázsiai piacokat kevésbé hatja meg az eredmény, mint Európát.
5 óra 55 perckor az elektori szavazatok aránya Clinton-Trump szerint 209-245. Ez már jelentős előny Trumpnak. Az alábbi képen látható 5%-os index esés már komolynak tekinthető.

6 óra 30 perckor Európa már ébredezik, és enyhe ellenirányú mozgás, azaz megnyugvás tapasztalható. A korábbi 5% esés már csak 4.3%.
9 óra 25 perckor szinte már nem is látható a hajnali sokk.A 2%-os mozgás szinte említésre sem méltó. Kérdés, hogy mi várható a következő hetekben és hónapokban? Erre most is ugyanaz a válasz: nem jósolható meg előre. Papírforma szerint olcsón vásárolhatunk majd részvényeket, de ugyanúgy készen állok egy esetleges Trump rallyra is. A brexit jobban megdöbbentette a piacokat, a sokkot azonban még akkor is látványos nyári emelkedés követte.
17 óra 35 perckor az adatok nyugisak, mintha mi sem történt volna.


Kivéve a 30 éves amerikai kötvényt:


A fenti képen azt látjuk, hogy november 9-én (magyar idő szerint hajnalban, amikor még beijedtek Trumptól) először vásárolni kezdték a 30 éves kötvényeket, aztán pedig két kézzel szórni. Aki hajnalban 165,000 dollárért vett kötvényt, az most kerek 7 ezer dollár bukóban ül - de ez csak egy szélsőséges példa, lehet, hogy 3 nap múlva már 167-ig szalad az árfolyama. Közben 18 óra 30 percre a dollár megerősödött: 272 Ft-ról 280-ra drágult, az euró pedig 307 Ft-ról 306-ra gyengült. Az arany a hajnali 1330 $-ról 1277-re esett, így hamarosan vehetek egy csomaggal - bár ezt az esést a piac inkább Clinton esetére várta.
19 óra 23 perckor a 30 éves kötvények árfolyama már 156.7-ig esett. Nem vagyok kötvénypiaci szakértő (sem), de ez már előre jelezhet komolyabb folyamatokat. Ha a kötvények hozama növekszik, mint ma történt, akkor az növelheti a részvények iránti hozamelvárást is, ami a részvényárfolyamok csökkenésében mutatkozik meg.

2016. november 10. A fenn látható 30 éves kötvényárfolyam azóta 158.05-ről nem visszapattant, hanem tovább esett, 21 óra 31 perckor egészen 155.7-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése