2017. március 7., kedd

6 vállalat árazásának áttekintése

Néhány egyszerű adat alapján mutatok be vállalatokat, amelynél a nyereség nem feltétlen áll ésszerű arányban a piaci árfolyammal. Míg egy kiváló megtérülésű cégnél az egy részvényre jutó nyereség ötöde, tizede a piaci árnak, az itt olvasható esetekben 1/30 arányt is látni fogunk. Ez a gyakorlatban annyit jelenthet (csak jelentHET), hogy a befektetett tőke hosszútávú hozama nem lesz sokkal nagyobb, vagy egyáltalán nem lesz nagyobb, mint egy hosszútávú kötvénybefektetés esetében. Ezt a helyzetet általában a következő összefüggések okozzák:
(a) Annyira kiváló és ismert a társaság, hogy a népszerűsége tartósan magasan tartja az árfolyamot, a befektetők szívesen tartják, és általában biztonságosabbnak (alacsony kockázatúnak) érzik kevésbé ismert cégekhez képest. Ahogyan az emberek egy Apple telefonért hajlandóak óriási prémiumot fizetni, a gondolkodásmódot részvényekre is alkalmazzák.
(b) Ezek a társaságok általában a nyereség nagy részét fizetik ki osztalékként, tehát az osztalékhozam legalább közepes vagy kedvező. Nagyon sokan pusztán az osztalékhozam alapján áraznak egy részvényt.
(c) Annyira bíznak a társaság jövedelemtermelő képességének hosszútávú megtartásában, hogy hajlandóak érte bármekkora prémiumot kifizetni. Elméletileg úgy néz ki az összefüggés, hogy ha a társaság korlátlan ideig az átlagnál magasabb megtérülést ér el, akkor a részvényéért korlátlanul magas ár fizethető. Ebben a feltételezett világban az egyetlen bökkenő, hogy a testünk életkora nem korlátlan. A gyakorlatban pedig nagyon kevés vállalat tud évtizedekig tartósan átlagon felüli megtérülést tartani.
(d) A befektetők a társaság ismertsége miatt hajlandóak alacsonyabb hozamelvárással megvásárolni a papírt.
(e) A befektetők arra számítanak, hogy a társaság javítani tudja a teljesítményét.

Az alábbi táblázathoz egy kis jelmagyarázatot fűzök. A ROE oszlop az utolsó 12 hónap saját tőkére vetített megtérülését mutatja (nyereség/12 hónappal ezelőtti saját tőke). A ROE5y ugyanennek az öt éves átlagát sorolja fel. A P/B az ár és saját tőke hányadosát jelenti, a P/E az ár és a nyereség hányadosát, a div az osztalékhozamot, az ár pedig az árfolyamot. Mindez a 2017. tavaszi adatok szerint jegyeztetett le.


            [---------------2017--------------]
Név          ROE   ROE5y  P/B   P/E  Div   Ár        
-----------------------------------------------
Sotheby's     11    10    5.0    36   0%  48.4$ 
Thyssenkrupp  11   -24    4.8    40   1%  23.0€
Merck          9    13    4.6    48   3%  66.1$
L'Oreal       13    14    4.0    32   2% 175.5€
Tesco          4     2    2.6    65   0%   2.2€
Sanofi         8     8    1.8    25   4%  82.3€

Néhány - számomra - ideális példa:
Példa 1       15    15    1.1     7   3%
Példa 2        4     2    0.3     7   3%
Példa 3        7     8    0.6     9   3%


Aki ezeket a cégeket veszi/tartja, megértem. Jó cégekben, hosszútávra szerez részesedést. De azért járjuk körül egy kicsit jobban, hogy melyiknél mire érdemes felfigyelni. A fenti adatokon kívül ezúttal nem néztem mást, ezért fontos információk is hiányozhatnak az áttekintésből.
A Sotheby's a saját értékelési elveim szerint éppen 5x kevesebbet ér a mai áránál. 10% átlagos tőkearányos megtérülésért nem szívesen fizetnék (a saját tőkéjére vetítve) ötszörös árat. Ez 36-os P/E rátát ad, az osztaléka sovány. Nem tudom, mit vár a befektető, de én nem számítok arra, hogy ezzel fog bankot robbantani. Szerintem a következő években az ára nem fog ennél sokkal magasabbra szökni, inkább a csökkenést tartanám indokoltnak. 
Thyssenkrupp: 5 év átlagos megtérülése izzasztóan negatív, az utolsó 12 hónapra mutat fel 11%-ot, ami javuló tendenciát mutat. Érthető, ha emiatt emelkedik az árfolyama, de a 40-es P/E azt mutatja, hogy az ár már előtte is igen magasan állt. Ha a megtérülés a következő években 20-30% fölé megy, és ott is marad, abban az esetben látok indokoltnak további komoly árnövekedést.
Merck: Ezt talán osztalékhozam (3%) alapján árazzák, különben a 48-as P/E elég borzasztó. Az utolsó évben romlott az eredményessége az utóbbi 5 évhez képest. Az 5 év megtérülése egyébként átlagon felüli.
L'Oreal: Itt egy hajszállal jobb a helyzet, de 175 eurót nem, legfeljebb 40 eurót adnék érte. A 14% megtérülés átlagon felüli, itt már érvényesülne a (c) pontban írt elméleti szabály.
Tesco: Talán kezd magához térni, és akkor tudok elképzelni árrobbanást, ha az eredményességét egyre magasabbra emeli a gyászos időszakból.
Sanofi: 8% átlagos megtérülésért nem biztos, hogy 1.8-as P/B-t kellene nyújtanunk, itt is erősen feltételezem az osztalékhozam szerinti árazást. A P/E szerinti árazás azonban már kezd ésszerűséget jelölni.

Általános megjegyzések: A fenti 6 társaságra többé-kevésbé igaz az (a)-(e) pontok többsége. A jövő nem jósolható meg, és az árak alakulását nagyon erősen fogja befolyásolni az általános piaci hangulat, ami 2017. tavaszán kiemelkedően jó. Az árfolyamok pedig az általam írt várakozásokkal teljesen ellentétesen is alakulhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése