2017. április 9., vasárnap

A portfólió 2017. áprilisi átrendezése

Mint ahogyan azt az előző bejegyzésben is leírtam, passzív portfóliót alakítok ki. Korábban a saját tőkére koncentrálva kerestem alulértékelt részvényeket, most pedig a rendszeres készpénzbeáramlást helyezem előtérbe. Egy táblázat többet mond ezer szónál (a terv - jó szokásomhoz híven - változhat):

                '17.jan. '17.ápr.  TERV I.   TERV II.
-----------------------------------------------------
Részvény          16%      43%      45-55%     60-90%
Magyar kötvény     0%       6%      25-28%      0-25%
High yield ETF     0%       0%       5-11%      0-15%
TLT Gov. Bond ETF  0%       0%        0-4%      0-20%
Gold ETF           9%       5%          0%      0-10%
Maradvány         75%      46%          4%      3-20%
Passzív jövedelem  7%      21%      40-50%       100%

Az első oszlop a 2017. év eleji állapotot mutatja, a korábbi stratégia szerint, készen arra, hogy bármilyen recesszió esetén folyamatosan vásároljak. Az osztalékkal és kamattal kevésbé foglalkoztam, hiszen az alkalmi vételeknél gyakran gyenge lehet az osztalék, és általában jelentős árfolyamemelkedésre lehet számítani, ami sokszorosan kárpótolja ezt a gyengeséget. Tartottam némi aranyat is.
A második oszlopban a jelenlegi, átmeneti helyzet látható, fokozatosan megvalósítva a Terv I. oszlopot, ami a következő 1-2 évre vonatkozik. A részvényarányt még egy kicsit emelem, a tőke 5-10% egyébként olyan részvényekből áll, amelyet idővel le akarok cserélni a passzív stratégiába jobban illő elemekre. Ezek alkalmi vételek voltak, és még nem kerültek eladásra alkalmas állapotba. Beszerzem a forintos kötvényeket (Kamatozó Kincstárjegy, Magyar Állampapír), TLT amerikai hosszúkötvény alapot és egy kis  magas hozamú kötvény alapot (HYG, PCY, JNK) is. Havonta fizetnek osztalékot, és csak annyit veszek belőlük, hogy ellensúlyozza ezek magas kockázatát. Komolyabb bedőlés esetén 5-10% még nem nyúzza meg túlzottan az eszközeimet. Az aranyat leépítem abban az esetben, ha nyereség képződik rajta.
A terv II. 2019. éven túli állapotot jelöli. Olyan messze van még, hogy nem is foglalkozom vele túlzottan, de most ezeket a tartományokat látom reálisnak a jövőre nézve. A terv I. és II. oszlop egy esetleges recesszióban változhat, de az elvek mindig ugyanazok: diverzifikáció, készenlét a negatív forgatókönyvekre, józanság.
A passzív jövedelem sor az osztalékokból, kamatokból rendszeresen beáramló pénzt jelenti. Nem tartalmazza az árfolyamok változásából adódó, realizált v. nem realizált nyereséget/veszteséget. A %-os érték mutatja meg, hogy a több év után elérendő célomat hány %-ban valósítottam meg. Jelenleg 21%-nál tartok, ez hamarosan 40-50%-ra ugrik, és innen szépen lassan haladok a 100% felé, majd azon túlra. Hosszútávon a nem realizált nyereség a részvények esetében komoly tényező, várhatóan az osztalékoknál jelentősen nagyobb hasznot hoz. Fontossága azonban másodlagos, abból adódóan, hogy az osztalékokhoz képest sokkal kevésbé tervezhető.
Búcsúzóul beírok néhány részvényt, amit mostanság vettem: Sturm Ruger, General Motors, IBM, Royal Bank of Canada, Target, American States Water.

5 megjegyzés:

 1. Mi alapján döntöttél úgy, hogy az IBM egy befektetésre alkalmas vállalat? Évek óta csökken a bevétele ráadásul a 8-as P/B nem teljesíti a kritériumokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elfogadtam a Warren Buffett által felsorolt 13 milliárd okot. :)

   Törlés
 2. Buffet és a tech szektor régi barátok. :) Bill Gates talán korrepetálja néha.
  Tibor ezt hogy érted:
  "hamarosan 40-50%-ra ugrik, és innen szépen lassan haladok a 100% felé, majd azon túlra."

  100% felett azt érted, hogy tőkeáttéttel tartasz pozíciókat?

  VálaszTörlés
 3. Hali, magyar részvénnyel nem is próbálkozol? Igaz, hogy évente fizetnek, és forintban, de elég szépen (~5%).
  Nálam most ezek vannak betárazva: ANY, GSP, MAST, MTEL. A Masterplastot leszámítva az árfolyam is szépen emelkedett, és nem látom akadályát a további erősödésnek. Elég pozitívak a kilátások.

  Köszi a tippeket, én is meglesem majd őket. A teljes portfóliót nem tervezed megosztani? Úgy gondolom, az ember már egy eleve leszűrt listából kiindulva kevesebb időt csesz el a válogatással.

  Én ugyan nem igen vettem figyelembe Graham elveit a válogatáskor, de szívesen leírom, miket néztem ki osztalékbevételre (többségük már meg is van): Allianz, Banco BPM, BNP Paribas, CNP Assurances (ezt tőled lestem, köszi), Daimler, Ericsson, Gamestop, Gazprom :), Frontline (ezen nagyon filózok), Valero.

  De van fészbúkom is, ami zéró osztalékot fizet, és mocskosul túlárazott, de fura mód ez teljesít a legjoban az összes részvényem közül. Durva :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Magyar részvényt nem tervezek tartani, de ez nem jelenti azt, hogy ne teljesíthetnének jól. :)

   Törlés