2017. május 1., hétfő

Portfólió: 2017. április

Az előző bejegyzésben részleteztem az átrendezés irányait.


A fenti ábrán a portfólió fő eszközeinek súlyai láthatóak.A JNK (fent narancssárga vonal) hajlamos együtt mozogni a részvénnyel (világoszöld vonal), ezért pánikban nem a legkiválóbb eszköz részvénybe átszállásra. Nem tartok belőle. A TLT, amerikai kormányzati kötvényeket tartó ETF (sötétzöld vonal + kék tartomány) erre alkalmasabb, a 2008-as pánikban jól láthatóan a részvények ellen mozgott. Elsőrangú minősítése miatt a tömeg szeret ide menekülni. Előnyéért cserébe a TLT csupán 2.6%, míg a JNK 5.9% osztalékhozamot ad évente. A grafikon nem tartalmazza a mindhárom ETF által havi szinten fizetett osztalékokat. 


A részvényportfólió a fenti elemekből tevődik össze. Bruttó osztalékhozamuk 3.37%. Az osztalékhozam fontos, de nem kizárólagos. Az osztalék éves növekedési üteme, illetve a nyereséggel való lefedettsége sem elhanyagolható. Lehetőség szerint elvártam, hogy a 2008-as válság időszakában működése stabil legyen. Több esetben, például a General Motorsnál ez nem így történt, de ott ellensúlyoz a magas osztalékhozam és a Buffett tényező. Az előző "érában" bekerült részvényeket (Safilo, Cloud Peak, stb.) idővel lecserélem. Európai részvényeket már csak akkor tervezek venni, ha az minősített amerikai tőzsdén forgalmazható, és évente legalább 2x fizet osztalékot.


A fenti kép a (kötvény ETF-ből is) beérkezett havi osztalékok relatív alakulását mutatja (jan, feb, márc, ápr). A hirtelen növekedés egyszeri eset, az átrendezés következménye.

További tervek a következő 1-2 évre: Havonta, kéthavonta vásárolok TLT-t; vagy részvényből olyat, amely megfelel a főbb értékelési szempontoknak (P/E ráta, osztalékhozam, osztalék fenntarthatósága, növekedése az elmúlt 10 évben). Pánik, válság, medve piac esetén nem kötvényt, hanem csak részvényt vennék, a TLT eladásával is.

A következő bejegyzés június elején várható (májusról).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése