2017. május 31., szerda

Portfólió: 2017. május

Előző bejegyzés óta eltelt egy hónap, az átrendezés óta pedig több, mint 2 hónap. Szalad az idő. A passzív portfólió nem csupán lehetővé, de szinte kötelezővé teszi, hogy ne foglalkozz vele:
Brad Barber és Terrance Odean, a Kaliforniai Egyetem pénzügyprofesszorai által végzett kutatásra hivatkozik az Intelligens Befektető c. könyv a 122. oldalon, amely kutatás [ezen a linken] elérhető. 66 ezer ügyfél, 5 év alatt végrehajtott 1.9 millió ügyletét összegezték 1991-1996 között. Akik a részvénybefektetéseik értékének 20%-át megforgatták havi átlagban, azok kb. ugyanakkora - kereskedési költség nélkül számított - hozamot értek el, mint akik a portfóliójuk 0.2%-át kitevő forgalmat generáltak havonta.
A 0.2% elképesztően alacsony forgási sebességet jelent, szinte biztosan nagyméretű portfóliók, amikhez a tulajdonos egyszerűen nem nyúlt hozzá. Egymillió dolláros portfólió esetében havi 2,000 $ forgalomról van szó, ez arra elég, hogy az osztalékhozamot visszaforgassa, de semmi többre. Az 5 év alatt ezen ügyfeleknek hiába telefonálgatott a bróker, hogy az AT&T, a Coca-Cola jót v. rosszat jelentett, és el kellene adni, át kellene cserélni, Ezen időszak alatt talán egyetlen gyorsjelentésbe sem néztek bele, egyetlen tőzsdei hírt sem olvastak el, mert nem szükséges. Nem csináltak semmit.
És most jön a figyelemre méltó eredmény: a nagyon aktív kereskedők évi 6%-kal alulmúlták a piacot, ennyit fizettek kereskedési költség gyanánt. A türelmesek viszont a - kereskedési költség nélküli - hozamuk szinte teljes egészét érték el nettó hozamként, és átlagosan 0.5%-kal múlták felül a piaci átlagot. A könyv hozzáteszi, hogy hasonló vizsgálatot végeztek a portfóliómenedzserek körében is, akik szinte ugyanígy szerepeltek.

Sajnos nem tudom idézni és visszakeresni, de pár éve a portfolio.hu-n olvastam egy alapról, amit még 1950. előtt indítottak, és az azóta eltelt évtizedek alatt összesen talán 5-10 alkalommal változtattak valamit az összetételén, de ezen kívül semmit nem tettek. E passzivitás szinte felülmúlhatatlan. Az alap kiválóan teljesít.

Kaptam egy [linket], melyben a piaci időzítést vizsgálják. Eszerint a pénz azonnali befektetése és a költségátlagolásos vétel a legjobb és legegyszerűbb módszer. Ez egybevág Ben Graham által írt azon javaslattal, hogy a befektetésre szánt szabad tőkével nem érdemes várni. Rögtön vásárolható rajta elsőrangú részvény, kötvény. A részvény és a kötvény aránya viszont nem mindegy.

2010. májusában egy bitcoin ára 1 cent volt. 2017. májusában ugyanez 2,200$. Ha valóban maximum 21 millió bitcoin állítható elő, és terjed a használata, nem fogok csodálkozni azon sem, ha egyszer 1,000,000 $-t ér majd. Ugyanakkor, ha a bizalom meginog, az árfolyam ugyanilyen jelentősen mozdulhat lefelé is, a néhány centes árfolyam irányába. Én nem tartok, és nem szándékozom tartani bitcoint, vagy bitcoint követő ETF-et. Megbánom? Könnyen lehet.

Az S&P500 hozama 2017. január 1. óta: +7.8 %.


Visszatérve saját magamra: A részvények súlya: 49%. A TLT súlya: 22%. Az átalakítás még megkívánt/megkíván néhány tranzakciót, például el kell adnom a magasabb osztalékadóval terhelt részvényeket is. Ütemezett vásárlás azonban csak kétszer történt a hónapban: IBM bővítés, Waddell & Reed vásárlás. Júniusban 1 vásárlás várható.


Kitartóan, és (nyugodt piaci körülmények között) egyre nagyobb értékben érkeznek az osztalékok. A képen látható növekedés ne tévesszen meg, az átalakítás előtt alig érkezett valami, szóval alacsony a bázis. A szezonális hatást - azaz a kiugró és a gyenge hónapokat - a grafikonon a piros vonal szűri ki, ez a vetített havi hozam. A "vetített havi hozam" a következő 12 hónapra várható osztalékok 1/12-ed részét jelenti. A vetített hozam az előző hónaphoz képest 8.5 %-ot emelkedett. A százalékos növekedés mértéke jóval alacsonyabbra várható a jövőben, havi 0.5-1%-ra. Recesszió esetén pedig jelentős csökkenésre lehet számítani.

A Berkshire Hathaway pozíciót épít a Liberty Sirius XM vállalatban. Nem követem a példáját. Eladta az óriási IBM pozíciója harmadát, de ez sem hat meg. Ha azonban tovább veszi az Apple-t, az erősíti a feltételezésem, hogy idővel egyre több és több osztalékot fog fizetni, és lenne is miből.


A Google táblázatban készítettem automatikusan frissülő kijelzőket a piac állapotáról. A képleteket Mcdee készítette el, a portfolio.hu "Value Investing" fórumáról lemásolható.

A passzív portfólió további bejegyzései [a másik blogon] olvashatóak.

4 megjegyzés:

 1. Kedves Tibor! Nagyon tetszik a blogod én is hasonló filozófiát követek. Kérdésem az, hogy miért TLT-ben gondolkozol amikor nagy a rizikója a kamatemelésnek, ami meglehetősen negatívan hat a hosszú futamidejű kötvények árfolyamára. Jelenleg nem lenne biztonságosabb hasonló hozamú, de rövidebb futamidejű kötvényeket vásárolni, mint például a VCSH. A kockázat valamivel nagyobb, mint az állampapírnál, de szerintem vállalható. Köszönöm ha megoszto a véleményed. Pál László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A felvetett probléma jogos. Még vásárlás előtt felkészültem a várható árfolyamesésre. Ha beköszön a medvepiac, akkor azonban inkább felfelé fogják húzni a TLT-t, ami nekem kapóra jön, mert részvényre akarom majd átcserélni. A VCSH jó alternatíva, de máshogyan viselkedik: nem várható árfolyamesés, nem fogják felrántani, és valamivel kisebb osztalékot fizet.

   Törlés
 2. Köszi a választ értem. Ha júniusban lesz kamatemelés, akkor érdekes lesz nézni, hogyan fog alakulni a TLT árfolyama. Persze lehet, hogy már be van árazva:) köszi örülök a blognak, hajrá!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, igyekszem. A blog most már a másik címen folytatódik.

   Törlés