2017. július 29., szombat

Flash crash videógyűjtemény

Flash crash kifejezéssel azt az eseményt illetjük, amikor a tőkepiacon gyorsan megy végbe komoly árfolyamcsökkenés. Saját mércém szerint, ha az amerikai részvénypiac egyetlen nap 5%-nál nagyobbat esik, flash crashről beszélhetünk. 
Mi történik ilyenkor? Az a 100 millió befektető, aki világszerte napi szinten hozhat befektetési döntést, olyan hír hatása alá kerül, ami miatt a szokásosnál többen döntenek eladás mellett, és a szokásosnál kevesebben vásárolnak. Természetesen nem lehet eltekinteni attól sem, hogy számítógépek is végeznek automatizált kereskedést, de hosszabb távon az igazi hajtóerő - közvetve vagy közvetlenül - mégiscsak a nagyközönség.
Ilyen napok után másnap (vagy már aznap a kereskedés vége felé) a kedélyek csillapodása és legalább egy minimális emelkedés várható.
[Ez a Wikipédia szócikk] remek összefoglalót ad az elmúlt 100 év nagyobb mozgásairól. A bejegyzésben élő közvetítéseket szeretnék mutatni, mintha csak bekapcsolnánk a TV-t, és épp most történne mindez.

1987-ben járunk (Michael Jackson, Robocop 1, Ronald Reagan, Mihail Gorbacev, Dirty Dancing, idétlen bajszok és furcsa frizurák). 1987. október 19-én, a "Fekete hétfőn" néhány napnyi kisebb csökkenés után minden idők legnagyobb, 22%-os tőzsdei esése következett be. Ezt a szintet más crash napok még csak megközelíteni sem tudták. Íme egy rövidebb videó:


És egy hosszabb, 8 perces bejelentkezés:


A 2001. szeptember 11-i terrortámadáskor az amerikai tőzsdék meg sem rezdültek, de ez csak azért történhetett meg, mert néhány napra bezárták azokat. A határidős jegyzések viszont éltek. Az alábbi videóban szokásos nyitás előtti társalgás zajlott egy pénzügyi műsorban, és a 4. perc környékén érkezik a hír a támadásról. A videó jobb alsó sarkában látható, hogy a határidős indexek minimális pluszban tartózkodtak, és eleinte még kicsit emelkedtek is.


Szeptember 17-én nyitottak újra a piacok, 7% csökkenést mutatva. Leginkább a légitársaságok szenvedtek, az American Airlines 39, a United Airlines 42%-ot zuhant. A műsorban beszédesek az árfolyamsávok is:


A következő zűrös időszak 2008-ra tehető. Az előbb linkelt wikipedia oldalon látható, hogy a Top 20 árfolyamcsökkenésbe 4 nap is bekerült 2008-ból. Leginkább emlékezetes talán az a nap (2008. szeptember 29.), amikor nem szavazták meg a Bailout Billt, a válság tűzoltására hozott törvényt.


2010-ben egy gyorsabb elvérzésnek lehettünk tanúi. Ha annak idején nem láttad, először nézd végig ezt:


Az index fogta magát, és 9%-ot csökkent napon belül, 2008. után másodszor is elérve az EZER pontos esést. A vastagja néhány perc alatt zajlott le. Lement, visszajött. A zárás végül néhány % mínuszra mérséklődött.

2015. szinte tegnap volt. Szembesültünk azzal a szabállyal, amit első nap megismer mindenki: A piacnál nincs nagyobb, és senki nem tud szembemenni vele tartósan. Még egy jegybank sem. Még a svájci jegybank sem. Az intézmény váratlanul feladta az általa vállalt árfolyamgátat - sokak szerint gusztustalan módon -, így történhetett, hogy aki január 14-én ment frankot venni, az 266 Ft-os devizaközép alapján kapta, aki pedig január 15-én, az már 319 Ft-ossal, miközben néhány pillanatra 370 Ft-ra is felszaladtak a jegyzések.
A részvénypiacokon augusztusban élhettünk át emlékezetes napot. Kínából származó rossz hírek miatt a Dow Jones 6%-ot, ezer pontot esett nyitáskor, végül itt is megnyugodtak a kedélyek, és néhány % csökkenéssel fejeződtek be a kötések.


Ha videóval nem is, de szöveges és képes beszámolóval szolgálhatok a 2016. júniusi [Brexit szavazás] és a novemberi [USA elnökválasztás] által gerjesztett hullámokról.

Mikor jön a következő crash? Lehetetlen megmondani, de bármikor bekövetkezhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése