2017. szeptember 30., szombat

Konzum, Opus, 2017.II. félév

Néhányan megkértek, hogy írjam le a gondolataim a fenti két cég féléves jelentéséről. Mint máskor se, az itt olvasottakra soha semmilyen döntést ne alapozz. Csak kis időt töltöttem vele, vázlatszerűen tudok nyilatkozni, mert az alábbi nehézségek adottak:
1. A holdingok összetétele folyamatosan változik, nem tudom és nem is akarom átlátni, melyik épp mit tartalmaz, és hogyan tartalmazza (egy alapkezelő az alapot csak kezeli, és nem birtokolja).
2. Egyetlen félév adata egy viszonylag hosszútávú tartást feltételezve szinte semmit nem számít. A trend az érdekes, de ahhoz nem elég kiforrott egyik cég sem.
3. A folyamatos változás miatt a június 30-i adatok majdhogynem elavultak.

Nézzük az Opus Globalt Nyrt-t, néhány tény ömlesztve:
Árfolyam szept. 30-án: 213 Ft.
Részvények száma: 315,910,361 db.
Ebből a cég sajátja: 17,904,333 db (további számításnál összesből kivonva a saját). 
Piaci érték: 63.47 mrd Ft.
Anyavállalatra jutó saját tőke: 8.28 mrd Ft.
Egy részvényre jutó saját tőke: 35.9 Ft.
6 hónap működési eredménye: 1.288 mrd Ft.
6 hónap anyavállalati eredménye: 2.052 mrd Ft.
6 havi egy részvényre jutó eredmény: 6.88 Ft.
6 havi működési cashflow: 3.47 mrd Ft. 
6 havi szabad cashflow: 1.06 mrd Ft.
Osztalék: 0 Ft, tervekről nem írtak.

A 213 Ft piaci értékű részvényre jut 35.9 Ft saját tőke és 6.88 Ft első félévi profit. Alapvetően abból kellene kiindulni, hogy a második félévi profit jóval több lesz (lehet 20 Ft, vagy jóval több), az egyszerű modell szerint azonban a második félévre is a 6.88 Ft-ot vetítjük ki. 
Vetített P/E ráta ebben az esetben: 15.5, amely középszerűnek mondható. 
Az árfolyam/saját tőke ráta 5.93, mely elég rossz, de csak annak, aki ezt figyelembe veszi az értékelésnél. A befektetőknek csak kis része veszi figyelembe, a többiek ne foglalkozzanak vele. A McDonald's-nek például negatív a saját tőkéje, mégsem dobálja el senki.

(összefoglaló véleményt lásd lenn)

Konzum Nyrt:
Árfolyam szept. 30-án: 2211 Ft.
Részvények száma: 20,860,000 db; saját részvényt nem birtokol.
Piaci érték: 46.12 mrd Ft.
Anyavállalatra jutó saját tőke: 4.485 mrd Ft.
Egy részvényre jutó saját tőke: 215 Ft.
6 hónap működési eredménye: -46 m Ft (holding jellegéből adódik ez a jelentéktelen összeg)
6 hónap anyavállalati adózott eredménye: 1.573 mrd Ft.
6 havi egy részvényre jutó eredmény: 75.4 Ft.
6 hónap anyavállalati teljes átfotó eredménye: 3.919 mrd Ft.
6 havi egy részvényre jutó átfogó eredmény: 187 Ft.
Osztalék: 0 Ft, tervekről nem írtak.

Ha a nettó eredményből vetítünk 151 Ft-os EPS-t, akkor 14.6 a P/E.
Ha az átfogóból tesszük ugyanezt, akkor P/E: 5.9. Ez elég izmos arányszám.
Az árfolyam/saját tőke hányados 10.2, melyet nem szükséges figyelembe venni. Akinek ez számít, annak viszont nagyon kedvezőtlen ez az érték.

Néhány leányvállalat adózás előtti eredménye, csak a rápillantás kedvéért:
                     2016.II. félév    2017. I. félév
                    ---------------   ---------------
Konzum bef alapk.         10.8            8.0    millió Ft
Legatum                   35.7            2.7
Erkel                      0.24           0.16
Hunguest                 833.0          606.0    millió Ft

A Hunguest csökkenést azzal magyarázzák, hogy a vendéglátásban a II. félév az erősebb.
A társaság tart egy halom Opus részvényt, amelynek az árfolyamemelkedése az adózott és átfogó eredménybe is beleszámít. Az árfolyam esetleges csökkenése az eredményt is csökkenti. További emelkedésnél a jövő eredményét is javítja.

Összefoglaló vélemény mindkét társaságot illetően:
A jelentős politikai hatás miatt szerintem nincs túl sok értelme a számviteli adatokra építeni a döntést, főleg nem 1 félév adataira. Ha azonban mégis csak erre kellene hagyatkozni (de nagyon nem kell), akkor rögtön kiesik az osztalék és a saját tőke értékelése, mert az osztalék mindkét esetben nulla, a saját tőke pedig elhanyagolható az árfolyamhoz képest. A nettó eszközértékbe és az osztalékba fektetők tehát egy fillért nem adnak egyik papírért sem. Még egyszer: ezt csak a befektetők egy része figyeli, a McDonald's-nek, Colgate-Palmolive-nek sincs jelenleg saját tőkéje, és ettől még igen értékes vállalatok.
Vizsgálható a nyereség, aminél a 6 havi adatot jobb híján megkétszerezzük. Az itt létrejövő 15 körüli P/E ráta középszerű, tehát a befektetők jelentős része, aki 10 P/E alatt vesz, és 25 P/E fölött elad, az most nem fog csinálni semmit. Bár ez a halmaz nem 1 félév adatára fog építkezni, hanem a 2006-2016-ig elérhető, vagy az utóbbi 12 havi gördülő adatokat nézi.
A nyereség viszont a jövőben sokkal magasabbra emelkedhet! Ez esetben az árfolyam is jóval magasabbra várható.
Elérkeztünk a legjelentősebb tényezőhöz, a spekulatív tényezőhöz, ami fél Magyarországot megmozgatta. Legalább két dolgot mérlegel:
1. A 2018-as választások kimenetelét. Ha ellenzéki összefogás jön létre, akkor politikai elemzők jó esélyt adnak a kormányváltásnak, ami az árfolyamot szinte borítékolhatóan lefelé fogja taszítani, mégpedig már a választások előtt. A piac szereti minél előbb beárazni az elérhető információkat, és nem kedveli a bizonytalanságot. A F. választási győzelme esetén az árfolyam az egekbe várható, de az éveken keresztül tartó fennmaradáshoz a folyamatos számviteli megalapozottság szükséges. Ez a megalapozottság jelenleg megvan. Válhat belőlük nagyon jó cég.
2. A várakozást, miszerint a vállalatok értéknövekedése - szintén a politikai hatás miatt - jelentősebb lesz a piaci átlagnál. Ezzel kapcsolatban a II. féléves jelentés, és a kormány megmaradása esetén a 2018. I. féléves jelentés adhat majd komoly támpontot.
Merre fog menni az árfolyam jövő héten a jelentések hatására? Hát persze, hogy senki nem tudja előre. Arra tippelek, hogy felfelé fognak mozdulni. Számomra indifferens, én továbbra is amerikai részvényeket tartok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése