2017. szeptember 4., hétfő

Paks II. alternatívája: A PIAC

Bár a kérdésben laikus vagyok, nagyon ritkán találkozom a Paks II-t övező vitákban piaci szemléletű érveléssel, ehhez pedig én is hozzászólhatok:
Szóval, nem az a kérdés, hogy milyen más erőművel helyettesíthető Paks. Nem kell számolgatni a nap- vagy szélerőművek megtérülését. Nem kell találgatni, hogy 10 év múlva mennyibe kerül az energia. 
Az a kérdés, hogy (a TE pénzedből) egy várhatóan szétlopott gigaberuházás hogyan tudná felvenni a versenyt a hatékony piaccal. Más sorrendben írva: Miért is akarjuk a piacot egy atomerőművel helyettesíteni?
Az energiát és az áramot illetően is nemzetközi kereskedelem zajlik. Piacról a megfelelő mennyiségű energia mindig beszerezhető.
A világ teljes elektromos energia termelése 25 millió gwh. Az EU termelése 3 millió gwh. Magyarország éves fogyasztása pedig 0.038 millió gwh. A világ termelésének kábé 0.1%-át, az EU-nak 1%-át fogyasztjuk. A szükségletünk röhögve beszerezhető.
Beszerezhető, hatékonyan. 
Beszerezhető, és nem csupán máról holnapra. Határidős ügyletekkel több évre előre köthetőek szállítási szerződések, de egyedi megállapodásokat kötve nincs határa a tervezhetőségnek. Ha valaki 50, vagy 100 évre akarna energia szállítási szerződést kötni, biztos lehet benne, hogy kapna ajánlatokat. A bizonytalanság ilyen időtávon elkéri a maga árát, de a megrendelő jópár ajánlat közül kiválaszthatná a neki tetszőt.
Széttárhatjuk a karunkat, hogy ha mindenki a piacról szerezné be az áramot, akkor ki termelné meg? Azok, akik eddig is megtermelték: az energiatermelő nyilvános társaságok. Ők nem azt nézik, hogy a következő választásokat hogyan nyerjék meg. A menedzsmentet nem korlátozzák országhatárok. Szerte a világon olyan erőművet építenek, annyit, akkorát és akkor, hogy az a vállalatnak kifizetődő legyen és részvényesi értéket teremtsen. 
Ha rosszul terveznek, vagy nehéz idők járnak, akkor a részvényes állja a cechet, a menedzsment pedig repül. Ez mégiscsak jobb, mintha az unokáidnak kellene fizetnie az újabb erőművünket.
Ha az állam mindenképp energiatermelésbe akar fektetni, vásároljon a fenti cégek részvényeiből, tetszőleges összeállításban. Még osztalékot is fog kapni utána, és nem egy lerohadó monstrumba kell öntenie a TE pénzed. 

1 megjegyzés:

 1. Ez most komoly?
  A muszlim migrancsokkal teli haldoklo nyugatrol hoznad be az imperialistak rosszminosegu dompingaron kinalt aramat? Akik kiviszik az extraprofitot a zorszagbol? Ahelyett, hogy a szent Magyar foldon termelt elsoosztalyu kezmuves Paksi arammal latnad el a magyar fogyasztokat? Megfosztanad szeretett vezetonket es az altala is nagyra tartott car atyuskat a tovabbi gazdagodastol? Hazaarulo-e vagy?
  Ironia off.
  Egyebkent teljesen egyetertek. Az allamnak egy csomo cegbol ki kene vonulnia, legyen szo eromurol vagy akar a MOL-rol. A penzt meg otthagyni az embereknel. Aki akar, az meg vegyen beloluk a tozsden.
  Mondjuk az se artana, ha a szeleromu epites nem lenne betiltva Mo-n.
  https://444.hu/2016/09/19/az-energiaklub-megrajzolta-hol-lehet-magyarorszagon-a-jovoben-szeleromuvet-epiteni

  VálaszTörlés