2017. szeptember 23., szombat

Screenerek, portfólió-kezelők és más segédhonlapok

Utolsó frissítés: 2018. április 28.

A bejegyzésben összegzem a fórum- és csoporttársak (illetve szerény személyem) tapasztalatait az egyes segédhonlapokkal kapcsolatban. Általános elvárás, hogy legyen könnyen kezelhető, ingyenes, és a személyes beállításokon kívül ne legyen regisztrációhoz kötött. A "részvény" helyett az értékpapír szót használom, mert kötvényeketre és befektetési alapokra is vonatkoznak az írottak.

Friss vállalati hírek
A friss vagy régebbi hírek ismerete gyakran meghatározza befektetési döntésünket. Jelentős árfolyammozgásnál is gyakran érezhetjük szükségét az ok megismerésének. Véleményem szerint itt csak kiinduló honlapot érdemes használni. Nem igényel regisztrációt.
Google kereső: Beírjuk a cég nevét, majd a "news" fülre kattintunk, és lehetőleg a legfrissebb és leginkább mérvadó hírforrásokra kattintunk.
Investing: Az [economic calendar] minden új makroadatot összegez napi szinten, és élőben frissíti magát.


A Deutsche Bankkal kapcsolatos legfrissebb hírek.


Az investing.com gazdasági naptárában semmi nem marad titokban.

Értékpapír adatforrások
Ez a legáltalánosabb célpontunk. Az értékpapírok bemutatását, árfolyamát, pénzügyi és tőzsdei adatait, híreit, tulajdonosait, osztalékfizetéseit, stb. láthatjuk. Gyakran elkülönítenek fizetős adatokat, de a regisztráció és ingyenes adatok általában elegendőek. Nem szükséges regisztrálni.
Morningstar: Évekig ezt használtam, 2017-ben gyakran átváltott a "megújult" felületre, később időnként elviselhetetlenül akadozott. A régi felületet nagyon szerettem, de nagy volumenű  és főleg számviteli kutakodásnál zavaró lehet a betöltés sebessége. Ha ezek a hátrányok nem állnak fenn, akkor elsőrangúnak tartom, különösen a "key ratios" fül alatti adatok, melyet regisztráció nélkül is 10 évre nézhetünk vissza.
Yahoo Finance: Általában a "Cégnév + Yahoo" keresőkifejezéssel jutok ide. A jobboldali sávban szemléletes és hasznos grafikonok találhatóak, ezért szeretek de járni. A fő hírsávot nem használom.
Gurufocus: Timi: Főleg screenerként használom. Yahoos regisztrációval használható, anélkül minden oldalbetöltéskor felugrót dob. A screener összetettebb szűrési funkciói csak előfizetéssel használhatók, valamint az európai részvények részletes adatlapjai és a listák exportálása is csak ekkor működik. Európai részvényekre jó megoldás, ha az amerikai piacon keresed meg őket (otcpk).
Macrotrends: hosszútávú, jól áttekinthető, grafikonon ábrázolt adatok.

A Morningstar 10 évre visszatekintő adatai a "régi" felületen.

A Yahoo oldalsávjának egyik könnyen értelmezhető grafikonja.

Screenerek
Az equity screenerek lekérdező alkalmazások, mellyel tetszőlegesen beállított számviteli és tőzsdei adatok szerint válogathatunk részvényeket. A lekérdezés eredménye egy lista, melyből ízlés szerint válogatunk. Érdemes más honlapokon ellenőrizni az eredményt, mert szinte mindenhol találkozni hibás adattal. Ha nem akarjuk elmenteni a keresési beállításokat, általában nem kérnek regisztrációt. Előre megadott beállítások (például: "Mit választana Warren Buffett?" "Mit választana Martin Zweig?") szerint is kereshetünk.
Financial Times: Évekig használtam, 2017. szeptemberében bejelentették, hogy fizetős szolgáltatássá válnak. Ingyenes megoldásra törekszem, ezért a használatát befejeztem.
Investing: 2017. őszén tértem át erre. Hibákat tapasztaltam az osztalékhozam adatait illetően, és a keresést csak egy adott országra lehet elvégezni, nem lehet kontinenseket vagy több országot egyszerre bejelölni. Aki egy piacra fókuszál (mint nálam USA), annak ez nem probléma.
Finviz: Az Investing mellett ez a másik, amit használnék.
Google Finance: Nekem és másoknak sem működött a kereső, és pont a Googlétől nem várnék ilyet. Óriási csalódás.
Dripinvesting: Ez csak az osztalékportfóliót összeállítóknak javasolható, és csak Microsoft Office megléte esetén. Az ingyenes Libreoffice nem tudja kezelni a "hide" "unhide" keresőgombokat, ezért azzal használhatatlan. A honlapról 2 excel táblázatot kell letölteni. Az egyik a nyers adatokat tartalmazza, innen egy mozdulattal a munkalapot át kell másolni a másikba, ami a screener funkciót látja el.
McDee táblázata: a portfolio.hu fórum, Value Investing topicban találhatóak a részletek, ha a legfrissebb hozzászólásokban nem találod, akkor a #2501 bejegyzés a kiindulópont.

Egy egyszerű lekérdezési beállítás az investing.com screenerével.

Portfólió-kezelők
Itt összeállíthatunk és nyomon követhetünk tetszőleges értékpapír portfóliókat. Akár valódi, akár nem létező számlákat rakunk ide, árfolyamváltozásokról, osztalékfizetésekről informálódhatunk. Bruttó és nettó vagyon vezetéséhez ide sorolhatunk készpénzt, devizát, ingatlant, berendezést, gépet, járművet, valamint fizetendő kölcsönöket is. Jellegéből adódóan regisztrációhoz kötöttek, de ingyenesek.
Financial Times: Ez a szolgáltatás tudtommal ingyenes marad, ezért használom tovább, mint már évek óta. 2017-ben már csak az osztalékfizetéseket követem vele, arra viszont tökéletes.
Google Finance: Az osztalékfizetéseket nem mutatja a számomra kívánt módon, így ezt csak pár percig próbálgattam.
Google Drive: A Google online táblázatkezelőjében, a Driveban használhatunk Finance függvényeket és külső honlapokról adatokat importáló függényeket. Táblázatkezelő jellegéből adódóan itt aztán mindent és mindenhogy rendezhetünk, ezért csak a korlátokat említeném meg: A Finance függvény nagyon gyors és folyamatos, de az osztalékokra nem kínál megoldást (megint egy óriási csalódás). Importáló függvénnyel az osztalék és más hiányzó adat is pótolható, millió egy próbálkozás után (köszönet McDee-nek a portfolio.hu fórumáról) a Yahoo az alkalmas forrás, de folyamatos adatkérésnél blokkolja az adat kiadását (2017-ben, amikor gigabyteokat küldözget mindenki, a világ egyik legnagyobb tech óriása leblokkolja a saját, néhány byteos adatküldését). Ezt úgy oldottam meg, hogy az osztalék adatokat függvény nélkül vezetem. Néhány hetente kérek friss adatot a Yahootól, és az eltérő adatokat átírom az offline oszlopba.
Bét árfolyamadat a google táblázatban úgy kérdezhető le, hogy a cellába ezt másoljuk be: 
=IMPORTHTML("https://www.portfolio.hu/tozsde_arfolyamok/bet_reszveny_arfolyamok.html","table",2)
Az ezreselválasztó space-t így kell kiszedni: =SUBSTITUTE(cellakoordináta," ","")

Ha nem szeded ki, akkor nem lehet matematikai műveletet végezni vele.
A B53 cellában szereplő tickerhez (pl. "XOM") tartozó osztalék lekérdezése a Yahoo-tól:
=index(importhtml("https://finance.yahoo.com/quote/"&B53&"/key-statistics?p="&B53&"", "table",10),1,2)
A B50 cellában szereplő tickerhez tartozó cégnév, árfolyam, napi árfolyamváltozás és P/E ráta:
=GOOGLEFINANCE($B50, "name")
=GOOGLEFINANCE($B50, "price")
=GOOGLEFINANCE(B50, "changepct")/100
=GOOGLEFINANCE($B50, "pe")

A táblázatkezelő adta végtelen szabadság miatt a Google Driveot tartom a legmegfelelőbbnek, ezt használom. Google fiók szükséges hozzá.

A Financial Times kezelőjével a Berkshire Hathaway részvényeit egy virtuális portfólióban tartom nyilván, és figyelőlistaként használom.

Figyelőlisták
A figyelőlistákra értékpapírokat helyezünk el, és beállíthatunk riasztásokat különféle értékekhez. Itt rendelkezem a legkevesebb tapasztalattal, ugyanis nem használok figyelőlistát. Mindig virtuális portfóliókba (lásd portfólió-kezelők) rendezem azokat a papírokat, amelyeket figyelemmel szeretnék kísérni. Megfigyelésem szerint ahol portfólió-kezelőt találunk, ott szinte biztosan találunk figyelőlista lehetőséget is.
Financial Times: Legjobb tudomásom szerint ingyenes marad.
Investing: A screener eredményét listára helyezhetjük.
Google Alerts: Szabad Gergő: Arra jó, ha van egy nagyobb összeged egy vállatban, és írnak valahol róla bárhol a világhálón ahova a Google elér, akkor értesítőt küld. Így gyorsan lehet reagálni, ha negatív dolgok kerülnek ki egy vállalatról.

Elemzések
Elemzésekkel Dunát lehet rekeszteni, és körülbelül olyan hasznos, mintha pénzfeldobás alapján döntenénk.
Seekingalpha: Ez az egyetlen hely, ahol pár hétig olvastam elemzéseket. Regisztrálni érdemes, különben kéretlen ablakokat dobál fel és korlátozza az olvasást is.

Osztalék naptár:
Investing: A [dividend calendar] napokra, hetekre bontva mutatja az adatbázisában szereplő cégek osztalék adatait.

Chart:
Investing: webes felületen jobbra fenn pici ablakban láthatóak a fontosabb grafikonok több fülön, többféle időtávval. Mobilon a teljes képernyőn láthatóak ugyanezek.
Trader.invenio.hu: mini chart gyűjtemény, nemzetközi piacok, deviza, hazai részvény képernyővel.
Tradingview: Gratzer Zoltán: A technikai elemzést használó befektetők egyik hasznos oldala, ahol saját magunk szerkeszthetjük a chartokat, mellette látjuk az aktuális híreket, árakat. Real time adatok sokszor csak regisztráció után érhetőek el.

Az investing.com mini chartjai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése