2017. október 1., vasárnap

Jánvári Máté portfólió: 2017. szeptember

Rövid bemutatkozás: 
Egymástól függetlenül, de nagyjából egy időben Tiborral kezdtem el foglalkozni a tőzsde és a részvények világával. Nálam az indíttatás picit más volt, ugyanis én eleve gazdasági szakembernek tanultam az egyetemen. Mivel a könyvelés nem tartozott a kedvenc foglalatosságaim közé, ezért inkább a befektetések irányába indultam el. A diplomamunkámat például a vállalatok tőzsdére lépési szándékairól írtam 2009. elején. A 2008/2009-es pénzügyi válságot is már ennek tudatában szemléltem és éltem át, de szerencsére csak kívülről (azaz anyagi érintettség nélkül).
Hiába az egyetemi végzettség, befektetési szakirány és befektetések iránti érdeklődés, még sem találkoztam Graham értékalapú megközelítésével egészen 2014-ig. Egyébként volt befektetésem 2010. (ekkor csöppentem bele a munka és a multik zajos világába) és 2014. között is. Ezek nagy része befektetési alap volt, főleg fejlődő piacokba fektető alapokat választottam, illetve néhány abszolút hozamút. 
2013. év végén kezdtem el jobban érdeklődni az egyedi részvényekbe történő befektetések iránt, viszont elkövettem egy hibát: komolyabb kutatás és olvasás nélkül tőkeáttételes certifikátokkal kereskedtem. Az elején nem is ment rosszul (de kiemelkedően jól sem), majd pár hónap után belefutottam néhány nagyobb veszteségbe, és rájöttem, hogy amit csinálok, annak igazából semmi értelme sincs (elvek nélkül), így inkább felhagytam vele. Eközben megismertem Tibor blogját, és általa Graham örökérvényű könyvét, Az Intelligens Befektetőt, és értékalapú elveit. Már rögtön az elején tudtam, hogy ez az, ami hiányzott, egy komplett szabályrendszer, amit biztonságosan alkalmazhatok, és nemcsak találomra „lövöldözök” a piacon. 
Azóta is ezen elvek szerint vizsgálom a cégeket, és vásárolok belőlük. Fontos hangsúlyozni, hogy ezen elvek alkalmazása még nem garantálja sem a piac felülteljesítését, sem a piaci hozam elérését, illetve annyit tennék még hozzá, hogy előfordul, hogy nem értékalapon, hanem spekulációs céllal is vásárolok, de ennek az arányát korlátozom, a tőkém max 5%-ig. 


Pár információ a fenti tőke allokációmhoz:
A portfólióm jelenleg 30 különböző részvényből áll. Nálam nagyjából ez az a felső határ, amit még ésszerűnek és kezelhetőnek tartok, persze nincs kizárva, hogy e fölé menjek, de hosszú távon ez nem célom.
2 szektor súlya meglehetősen nagy: az energia és a pénzügyi cégek felülreprezentáltak, a 2 szektor együttvéve a teljes részvényarányom közel 70%-át teszi ki. Nagyrészt európai cégek szerepelnek benne, és van néhány amerikai is a portfólióban. A nyersanyag részesedés kicsivel kevesebb mint 10%, ebben egy nyersanyagokat tartalmazó befektetési alap és tőkeáttétel nélkül elérhető olaj és ezüst certifikát szerepel.
Jövőre jelentős mennyiségű magyar államkötvény fog lejárni (a diagramon látható narancssárga rész kb. 30%-a), amit a jelenleg elérhető alacsony kamatszint mellett valószínűleg nem államkötvény vásárlására fogok fordítani, de persze előfordulhat, hogy addigra megindulnak felfelé a kamatok, és maradok ennél az eszközkategóriánál, majd meglátjuk. 

Részvény vásárlások/eladások 2017. Szeptemberben:
Egy részvényt adtam el, nevezetesen a Gulf Resources-t. A céget még tavaly májusban vásároltam, és azóta közel 50% árfolyamnyereségem keletkezett rajta. Működését tekintve egy kínai cégről van szó, só és bróm kitermelésével foglalkozik, és be van vezetve az amerikai piacra. 3 ok miatt döntöttem az eladása mellett: 
1. A legfontosabb, hogy csökkentsem a részvényarányomat, ugyanis a mostani magas piaci árfolyamokhoz képest soknak érzem a 39-40%-ot, számomra 32-35% az, ami a nyugodt alvást biztosítja. 
2. Csökkentsem a nyersanyagszektor irányába a kitettségemet. 
3. Korábban már volt egy negatív tapasztalatom egy kínai működésű, de hasonlóan nyugati piacra bevezetett céggel kapcsolatban, és ezért jobbnak láttam még most megszabadulni ettől a cégtől, amikor hasznom van rajta. 
Ami a vásárlásokat illeti, csak egy cégről számolhatok be, az pedig a magyar piacról az Enefi. A cég körül ismét felpezsdült valamelyest a légkör, egyrészt a részvények ára a 200 alatti szintekről 240-260 forinti szintekig repült, másrészt Szeptember 26-án tartott közgyűlésén elfogadták a saját részvények bevonásáról szóló határozatot, melynek értelmében a részvények száma kb. 1/3-ra csökkent. Nekem a közgyűlés előtt és után is volt egy-egy vételem, igaz a tőkémhez viszonyítva meglehetősen kicsi mennyiségben. Emellett még fontos tudni, hogy 2 komoly per is folyamatban van a cégnél (Gyergyószentmiklós és Marosvásárhely Városával szemben), melyek pozitív kimenetele komoly egyszeri eredményt hozna a cég számára. Semmiképpen nem akarok senkit vásárlásra biztatni, de én  látok benne lehetőséget.

(folytatás következik 1 hónap múlva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése