2017. október 3., kedd

Timi befektetési módszere

A blogolvasók közül "Timi" megosztotta velünk elveit. Szerintem jó úton jár. Köszönöm a beszámolóját:

A spórolás mindig is jellemző volt rám, azonban kb. 1-1,5 éve alakult úgy az életem, illetve az anyagi helyzetem, hogy a havi bevételem jelentősebb részét tudom félretenni (jelenleg 60% körül, de szeretném növelni ezt a megtakarítási rátát). 
Konkrét összegeket nem szeretnék írni csak arányokat, kb. 4 évi megélhetésemre lenne elegendő a jelenlegi tőkém, ezt növelem havi szinten. Szóval úgy saccolom, hogy pár emberhez képest én igencsak kispályás vagyok. :)
Korábban voltak próbálkozásaim befektetési alapokkal, certifikátokkal, fxpro-n való napi kereskedéssel, de ahogy minél többet olvastam a befektetésekről, rájöttem, hogy egyik sem az én világom, és ez eleve nem befektetés, hanem spekuláció.
A hosszú távú befektetéseimmel szeretném fokozatosan növelni a passzív bevételemet. Először csak államkötvények, valamint vállalati kötvény és részvény ETF-ek segítségével szerettem volna összerakni a portfóliómat, de vonz az egyedi részvénykiválasztás is, ezért úgy döntöttem, hogy a Nasdaq 100-at, valamint az S&P 500-at lekövető ETF-ek helyett, egyedi részvényeket fogok vásárolni, ez a teljes tőkére vetítve 25% egyedi részvényt jelent.
Az általam elképzelt portfólió 50% részvényt, 25% Prémium és Bónusz Államkötvényt, valamint 25% magas kamatozású vállalati kötvényt tartalmaz majd. Jelenleg nem pontosan ez az arány, a részvény arány alacsonyabb.


Részletesebben:
25% európai részvény etf (EXSG, EXSA)
25% amerikai részvény
25% PMÁK, BMÁK
12,5% magas kamatozású euró vállalati kötvény ETF (IHYG)
12,5% magas kamatozású fejlett piaci vállalati kötvény ETF (HYLD)
Mivel a vállalati kötvények, a részvényekkel hasonlóan mozognak, így látszik, hogy a kockázatosabb eszközök vannak túlsúlyban, de azt hiszem, fiatalként ennyi talán belefér, először 60% kötvény, 40% részvény arányban gondolkodtam. Fontosnak éreztem, hogy földrajzi hely és deviza szerint is diverzifikáljak. A másik szempont az volt, hogy olyan eszközöket válogassak össze, amelyek rendszeresen fizetnek osztalékot.
Milyen szempontok szerint választok részvényeket?
Van egy 30 részvényből álló figyelő listám, az ezen szereplő részvényekből szeretnék vásárolni egyenlő arányban.


Értékrend, érzelmi szempontok: Nem veszek olyan cég részvényeiből, amelynek a tevékenységével nem tudok azonosulni (pl. hadiipari cég, dohányipari cég, erősen egészségkárosító élelmiszereket gyártó cég).

Szeretnék olyan cégek részvényeiből is venni, melyekben látom a jövőt (kiberbiztonság, automatizálás, robottechnika, megújuló energia stb.).

Adatok összehasonlítására, egy adott részvényekre vonatkozó adatok megnézésére a gurufocus.com-ot használom. Minden leírt adatra vonatkozik, hogy a szektortársakkal összehasonlítva, valamint az adott részvény történetére vonatkoztatva is megnézem, hogy alacsony, magas, vagy átlagos-e az érték.

Anyagi stabilitás, növekedési kilátások: Nem szívesen választok magas adóssággal rendelkező céget, kivételt képez, ha csökkenő a tendencia, vagy a részvény egyéb mutatói megfelelnek számomra.

WACC v ROIC: minél alacsonyabb WACC, minél magasabb ROIC.

ROE: szektorátlagnál legyen magasabb.

Nettó bevétel: egyenletesen növekvő tendenciát mutasson. 

P/E: ne legyen kiugróan magas, lehetőleg a szektorátlagnál ne legyen magasabb, itt is figyelem, hogy magas vagy alacsony a korábbi értékekhez képest.

Osztalék: a kifizetési ráta inkább alacsony legyen, mint túl magas, lehetőleg növekvő tendenciát mutasson az osztalék.

Mikor veszek részvényt?
Nem vadászom az aljakat, nem vásárolok napi szinten. Havonta egy-két tranzakcióval szeretném fokozatosan felépíteni a portfóliómat.
A vásárlás előtt részvények esetében meg szoktam nézni a Peter Lynch Chartot. Ha az Earning Line alatt, vagy ésszerű határon belül, de felette tartózkodik a részvény ára az jó, ha durván elválik egymástól a kettő, akkor várok még.
Az 52 hetes legalacsonyabb és legmagasabb ártól való elmozdulást szoktam még figyelni yahoo-n. Olyan részvényt próbálok venni a figyelőmről, ami épp rossz passzban van és inkább a minimumot közelíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése