2017. november 6., hétfő

Kalandozások a BÉT dzsungelben

Figyelem: Az alábbi írás felzaklató, a nyugalom megzavarására alkalmas információkat tartalmaz.

Szemezgetés a mai nap terméséből a Budapesti Értéktőzsdén: 
EHEP +11%
Futuraqua +18%
Ormester +20%
Ott1 +19%
Estmedia +37% ---> 100%

Minden befektető szabadon eldöntheti, hogy a pénzét mely nyilvános társaságokba fekteti.

Futuraqua:
Vajon mennyi pénzt adnánk egy olyan cégért, amelynek saját tőkéje 71 millió Ft, és évek óta veszteséget termel? 2017. első félévében 4.6 millió forint veszteséget hozott össze. Az általunk kínált ár talán attól függ, hogy a későbbiekben milyen nyereségre mekkora esélyt látunk. Ha úgy gondolom, hogy néhány félévig biztosan veszteséges marad, akkor talán 50m Ft-ot vagy kevesebbet ajánlanék. Ha esetleg végül befuccsol az üzlet, a felszámolással/végelszámolásal, az eszközök eladásával talán épp bőrrel megúszhatjuk a próbálkozást.
A piac ennél jóval optimistább. 1 milliárd forintra értékeli a vállalatot, azaz kb. 50-100 millió Ft-os éves nyereséget vár tőle. Hogy az évi -10 millióból hogyan lesz +50, arra én nem tudom a választ. Nincs bátorságom megkérdezni sem.

Estmedia:
A tőkepiaci berkekben csak "Ess média"-nak csúfolt társaság jelenleg mínusz 4.4 milliárd Ft saját tőkével rendelkezik, azaz a hitelezők markában van. Ez az infó talán nem meglepő a cégnév után feltüntetett "csődeljárás alatt" minősítés tudatában. A piac azonban imádja őt, hiszen ma is 37%-ot emelkedett az árfolyama. A tavalyi mínusz 3.6 milliárd (bakker, milliárd) Ft veszteség az első félévre 256 millió Ft veszteségre javult.
Ön mennyit adna egy masszívan veszteséges, saját tőkével nem rendelkező vállalkozásért? A nyilvános piac ezt épp 2.8 milliárd Ft-ra becsüli (55 Ft/ részvény).
Lapzártánk után érkezett  a hír, hogy az árfolyam 40-ről 80 Ft-ra, 100%-ot emelkedett (4 milliárd forint a vállalat piaci értéke). Idézem egy csoporttagunk reakcióját: "én már nem félek aszteroidáktól, stb. ... a világvége már itt van ..."

Nehéz ilyenkor szavakat találni. A bejegyzés végére szándékosan nem írok semmit, ami elhozná az olvasó számára a katarzist, a lelki megnyugvást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése