2017. november 1., szerda

Máté portfólió: 2017. október

A legutóbbi alkalommal a bemutatkozás és a túl hosszú (és esetleg érdektelen) bejegyzés elkerülése miatt nem fejtettem ki bővebben a részvényarányomban szereplő cégeket. Ezúton szeretném most ezt konkrét %-os arányokkal pótolni. Természetesen a bejegyzés végén ismét olvasható majd, hogy milyen változás történt a portfóliómban október hónap során, de most térjünk át a részvényeimre.
Ahogy az alábbi kis képből is jól látszik, meglehetősen energia- és pénzügytúlsúlyos, és közel sem annyira kiegyensúlyozott, mint Tibor részvénycsomagja. ☺ 


Látható egy érdekesség: Atwood Oceanics/Ensco. Május végén a két cég bejelentette, hogy egyesülnek, úgy hogy az Atwood beolvad az Ensco-ba részvénycsereügylet keretében (Minden Atwood részvénytulajdonos 1,6 Ensco részvényt kap Atwood részvényei helyébe). Mind a 2 cég az olaj szolgáltatási szektorában tevékenykedik, és ezzel a lépéssel abban bíznak, hogy a 2 cég egyesített olajfúró flottája hatékonyabban és eredményesebben tud majd működni és nem mellesleg könnyebben átvészelheti a 2014 óta tartó olajpiaci mélyrepülést. A tranzakció most októberben zárult le, így a korábban vásárolt Atwood Oceanics részvényeimért cserébe megkaptam a megfelelő arányú Ensco részvényeket. 


Néhány kiegészítés a fenti ábrához:
A tőkém nagysága folyamatosan emelkedik köszönhetően annak, hogy a munkajövedelmem meglehetősen magas arányát (ez kb. 80-85% között mozog attól függően, hogy adott hónapban mennyi a megélhetési költségem) tudom jelenleg megtakarítani és így befektetni. Vannak olyan részvények, amiket 2-3 évvel ezelőtt vásároltam, és ennek köszönhetően a mindenkori tőkémhez viszonyított arányuk fokozatosan csökken. 
Ami még fontos, hogy mind bekerülési áron, mind piaci áron nyilvántartom a részvények arányát, a piac árakat heti egyszer szoktam frissíteni. A fenti táblázat a bekerülési árral számolt arányokat mutatja. 

Részvény eladások/vásárlások 2017. októberben:
Általában 2-3 vásárlást hajtok végre havonta, és kb. ugyanennyi eladásom van. Ebben az évben októberig 30 vételi tranzakcióm és 26 eladási tranzakcióm volt.  
EDF: Az utóbbi nagyjából 2 hónapban meglehetősen sokat emelkedett a cég árfolyama, 9 EUR alatti szintekről 11 EUR fölé, ezért úgy döntöttem, hogy eladom a meglévő részvénycsomagom felét. Idén többször is lehetett diszkontáron jegyezni a cég részvénykibocsátásaiból, amelyekkel én is éltem (7 EUR alatti áron), ez jelenleg úgy tűnik, hogy jó döntés volt, ezek a jegyzések továbbra is tulajdonomban vannak, és nem szándékozom értékesíteni őket. 
Daimler: A garanciális visszahívások, uniós ellenőrzések miatti negatív hírek hatása enyhült, így az utóbbi 2 hónap emelkedése arra ösztönzött, hogy csökkentsem a cég irányába meglévő kitettségemet. Érdemes megjegyezni, hogy a portfóliómban egy hónappal ezelőtt még ez a cég képviselte a legnagyobb arányt (5,2%), jelenleg viszont már csak a harmadik (2,58%). Én közel sem értek annyira a gépjárműiparhoz, mint néhány befektető kolléga az Értékalapú befektetői csoportban, de úgy látom, hogy a járműipar (Teslát kivéve) jelenleg vagy nagyon közel áll a ciklus tetejéhez, vagy már túl van rajta. További emelkedés esetén fokozatosan csökkentem 0-ra a kitettségemet, árfolyamcsökkenés esetén viszont előfordulhat, hogy visszavásárolom az eladott csomagokat (60 EUR körül).  
Gspark: Nagyon kis mennyiséggel rendelkeztem korábban belőle, így októberben bővítettem belőle. Látható, hogy az összaránya a cégnek még így sem éri el a portfólióm 1%-át sem. 
Axa: Friss tőkét helyeztem el a legújabb 2017-es TBSZ számlámon, és az Axa főbb számait megnézve úgy gondolom, hogy nem egy rossz vétel (egyébként már korábban is rendelkeztem Axa-val). Tény, hogy a grafikonjára rápillantva és csak az abszolút árát nézve sokan foghatják a fejüket a vásárlás mostani időzítése miatt, de P/B, P/E valamint osztalékhozam alapján nekem megfelelő a jelenlegi áron is. 
Aareal Bank: A meglévő részvényeim 1/3-t eladtam. 
Deutsche Bank: Deutsche Bankot 2014 óta tartok, ami azt jelenti, hogy van egy két csomagom a mostanihoz képest jelentősen magasabb árakról is. Itt fontos megjegyezni a megfelelő pozícióméret választás fontosságát, ugyanis ennek köszönhetően bőven maradt „puskapor” az alacsonyabb szinten történő vételekre is (költségátlagolásos módszer).  A Daimler csökkentéséből befolyó pénz egy részét átcsoportosítottam DB-be, így ez vált portfólióm egyik legnagyobb arányú részvényévé. A DB legfrissebb jelentése ösztönzött a vásárlásra, ugyanis kifejezetten jó számokat (nettó eredmény) tett közzé a Bank, plusz P/B alapon továbbra is nagyon olcsó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése