2018. január 31., szerda

Máté portfólió: 2018. január

2018. januári vásárlások:
Zwack: Nem is indulhatott volna jobban a 2018-as év, mint néhány Zwack részvény vásárlásával. Nem gondoltam, hogy a kb. 2 hónappal ezelőtt megadott limitáras megbízásom ilyen hamar (igaz csak részben) teljesül. 
Gamestop: Jól mutatja a tőzsdék és az emberek nem mindig racionális viselkedését, hogy Január 12-én, amikor a cég közzétette az ünnepi időszakra (9 hét) vonatkozó eladásait (ami 10,6%-al magasabb az előző év hasonló időszakához képest), akkor a befektetők ezt 11%-os eséssel „jutalmazták”. Korábban nézegettem már a Gamestop-ot, és a mostani nagy mértékű zuhanás jó alkalmat adott a vásárlásra. Elemzők azzal magyarázták az esést, hogy a cég az alacsony haszonkulccsal rendelkező termékkategóriákban ért el magas növekedést, míg a magas haszonkulccsal értékesített termékek növekedése csökkent, illetve 350-400 millió $ (készpénzáramlással nem járó) értékvesztést is el fog számolni 2017 Q4-ben. Ezek bár tényleg nem a legjobb hírek, én mégis túlzónak érzem a befektetők reagálását. 
General Electric: Szerintem senkinek nem kell bemutatni ezt a több mint 100 éves múltra visszatekintő céget. Az évet jól indította az árfolyam, azonban egyrészt a szétdarabolásáról szóló hírek, másrészt a Q4-re könyvelt (6,2 milliárd dollár értékű) eszközátértékelésnek köszönhetően új mélységeket ütött meg a részvény ára. Ráadásul ez a SEC (amerikai tőzsdefelügyelet) figyelmét is felkeltette és vizsgálatot indítottak. Nézzük meg nagyvonalakban a 4. negyedéves jelentést (Január 24-én tették közzé):
A turbinákat gyártó Power üzletágban az utolsó negyedévben 88%-al csökkent a profit, egész évet tekintve pedig 45%-al. 2016-os közel 5,1 mrd dollár profittal szemben 2017-ben már csak 2,8 mrd dollár termelődött. Úgy hogy ez a terület adja a GE bevételének 30%-át, elég siralmas kép. Viszont a légiközlekedési és egészségügyi részlege továbbra is jól teljesített. Mindkét területen éves alapon számolva 9% profitnövelést tudott elérni. Ha azt nézzük, hogy ennek a két szegmensnek legnagyobb a profit marginja (24% és 18% 2017-ben), akkor szerintem közel sem annyira rossz a helyzet, mint ahogy a legtöbb mostanában megjelenő cikk beállítja. Az olaj üzletága bár nem alakult jól 2017-ben, de az olaj árának látható stabilizálódása és esetleges további emelkedése 2018-ban már sokkal jobb eredményt hozhat, szóval én ezt sem írnám még le. A többi üzletág nem annyira mérvadó bevétel/profit szempontjából, így azokra nem térek ki. 2018-ra a menedzsment jelentős költségcsökkentéseket irányozott elő (beleértve nem kis létszámú leépítést is), 1$ körüli eredmény várható, valamint 0,48$ osztalékot fognak kifizetni, ami 16$-os árfolyamra vetítve kereken 3%-os hozam. Én 17$-on vásároltam belőle a hónap közepén. Még annyit tennék hozzá, hogy véleményem szerint a cég hosszú távú jövője azon áll vagy bukik, hogy mennyire tudja racionalizálni, hatékonnyá tenni a tevékenységét. Ennyi különböző iparágban ugyanis lehetetlen egyszerre helytállni, úgy hogy ne forgácsolná szét az erőforrásait. 
Deutsche Bank: Ahogy azt a decemberi bejegyzésemben jeleztem, előfordulhat, hogy a Béta piacon eladott részvényt visszavásárolom a részvény fő kereskedési piacán. Ezt most megtettem a DBK-val,  kereken 15 Eur-s áron.  

Eszközök aránya a portfólióban:


Jelenleg tartott részvényeim:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése