2018. március 30., péntek

Máté portfólió: 2018. március

Számomra meglehetősen eseménytelenül telt el a március hónap befektetési szemszögből. Eladásom nem volt, vásárlásom is csak egy. 
2018. márciusi vásárlások:
Mol: Közzétette a cég az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatát. Alap osztalék mértékét 9%-al 85 Ft-ra növelik valamint ezen felül a társaság rendkívüli osztalék formájában az alaposztalék 50%-ának megfelelő, 42,5 Ft forint plusz pénzt is ad a részvényeseknek. Tehát összesen 127,5 Ft osztalék kerül kifizetésre részvényenként, ez a hónap utolsó kereskedési napjának záróárfolyamára vetítve (2772 Ft) több mint 4%-os osztalékhozam. Ennek örömére úgy döntöttem, hogy vásárolok még Mol részvényeket. 2017 év végén a könyv szerinti értéke a cégnek 2509 Ft, 2017 EPS: 437 Ft, ezek alapján úgy vélem, hogy a mostani áron nem drága (igaz nem is kifejezetten olcsó) a társaság részvénye. Mielőtt bárki döntést hozna a vásárlásról felhívnám a figyelmet, hogy egy esetlegesen bekövetkező gazdasági/tőzsdei visszaesés esetén komoly árfolyamcsökkenés is sújthatja a céget, tehát erre mindenképpen fel kell készülni. 
A Molon kívül egyéb jó lehetőségek hiányában további egy éves lejáratú kincstárjegyeket vásároltam. 
Márciusban a következő cégektől kaptam osztalékot: Ensco, Gamestop, Shell

Eszközök aránya a portfólióban:Jelenleg tartott részvényeim:


2 megjegyzés:

 1. Szervusz Máté, Szervusz Tibor!

  A fenti portfólió egyik eleméhez, a Masterplast-hoz hadd tegyek hozzá egy-két érdekességet, hátha hasznos lesz.

  Néhány privát gondolat:

  "Hóesés és Masterplast"

  http://meditacionk.blogspot.co.at/2018/03/hoeses-es-masterplast.html

  Befektetői Találkozó:

  Az elmúlt évekhez képest a legutóbbi, decemberi Masterplast-os befektetői találkozón kiemelt, rekordszámú érdeklődés volt. A médiások (akik külön szakaszban voltak a nyilvános találkozó előtt), a magánbefektetők, és az alapkezelők részéről összesen kb. 40 ember jöhetett össze. Magyar, és Masterplastos viszonylatban ez elég szép szám. (A Graphisoft Parkos közgyűlésen sem szokott nagy tolongás lenni)

  Az alapkezelőktől komolyabb szaktekintélyek is voltak, pl: az OTP részéről Szalma Csaba. A Masterplast részéről az új igazgató, Piry László is tartott előadást. Ráadásul most a napokban nagyobb üzletkötés is volt a részvényeinek a piacán:

  https://www.portfolio.hu/vallalatok/tibor-david-lezarult-a-reszvenyeladas-a-masterplastnal.12.280704.html

  Mindent egybevéve, úgy tűnik hogy egyre nagyobb az érdeklődés a cég irányába.


  Üdvözlettel
  András  .

  VálaszTörlés
 2. Szia András,

  Köszi szépen a megjegyzést, és a nagyszerű gondolattársítást a tavaszi hóesés és a hőszigetelés között! :)

  A Masterplast jelenleg nagyon kis %-ban szerepel a portfóliómban, de ha esetleg bekövetkezne egy jelentősebb korrekció a részvénypiacokon, akkor valószínűleg elgondolkodnék a bővítésén. Persze ez nagyban függ attól is, hogy csak egy tőzsdei áresés történik, vagy komoly gazdasági visszaesés is. Utóbbi esetben valószínűleg az építőipar is komoly megrázkódtatást szenvedne el.

  VálaszTörlés