2014. augusztus 22., péntek

Norbi Update Lowcarb Nyrt. tőzsdei bevezetése

Schobert Norbi (és Réka!) tulajdonostársa lehet az, aki a tőzsdén keresztül jegyez/vásárol a cég részvényeiből. Ebben a postban azt járom körül, hogy az új tulaj nagyvonalakban mit kap a részvényért kifizetett 920 forintért cserébe. A lenti számítási modellem meglehetősen rozoga, ez pedig abból adódik, hogy sok ismeretlen változó van benne. Célom, hogy akinek fogalma sincs a részvényekről, valamiféle képe legyen arról, hogy ha beszáll a jegyzésbe, akkor mit várhat, vagy mit nem várhat tőle. A jegyzés és bevezetés csak akkor sikeres, ha összesen legalább 800,000 db részvényt jegyez a közönség.
Ez a cég franchise jogokért kapott jutalékokból nyeri a bevétele döntő hányadát. Nem termel (bérgyártást végeztet), nem forgalmaz, nincsenek leányvállalatok külföldön. A legfontosabb tevékenység tehát a marketing, a franchise rendszer irányítása, bővítése, illetve a termékfejlesztés.

Sajnos nem áll rendelkezésre túl sok számviteli adat, de megpróbálok a meglévő infókból következtetni a továbbiakra: A 2013. év végi adatok szerint az 5,200,000 részvényre 52,000,000 Ft saját tőke terül szét, azaz egy részvényre mindössze 10 forint saját tőke jutott. A nettó eredmény 94.3 m Ft, ez részvényenként 18.1 Ft nyereség 2013-ban. Ennek felét kifizetik osztalékként a tulajoknak. Még annyit közöltek szűkszavúan, hogy az 1. negyedévben 200m Ft körüli árbevétel teljesült. 

AZ ALÁBBIAKBAN PUSZTA FELTÉTELEZÉSEK OLVASHATÓAK:
Tekintve, hogy a bevezetéskor már a 3. negyedév végén leszünk, számoljunk egy feltételezett 700m Ft árbevétellel, mely érték 3x200m Ft negyedévből, és az időközbeni növekedésből alakult. Szintén feltételezzük, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a nettó eredmény és az árbevétel között 4.5-ös szorzó van, ez 155 m Ft nettó eredményt jelent, ezt szétosztva a részvényekre a saját tőke 29.8 forinttal 39.8 forintra növekedett (207m Ft).

Részvényjegyzés alapesetben úgy történik, hogy a lejegyzett részvény árát az új tulajok befizetik, s ez közvetlenül a vállalat vagyonát gyarapítja. Jelen esetben azonban a két jelenlegi részvényes adja el a papírjai egy részét, majd x idő múlva ugyanezen az árfolyamon ők emelnek tőkét a társaságban. 
Tételezzük fel, hogy a közönség 1mrd forintért jegyez részvényt 930 forint árfolyamon. A tájékoztató szerint ekkor a két fő tulaj 840 m forintért emel tőkét, mégpedig ugyanezen a 930 forintos árfolyamon. Ez 903,225 db új részvényt jelent. A társaság saját tőkéje ez esetben: 840+207m = 1.047 milliárd forint vagyon, mely szétoszlik 6,103,225 db részvényre. A jegyzés költsége 3-6%, ez valszeg a vállalat vagyonát terheli, tehát az egyszerűség kedvéért számoljunk 1.00 milliárd forint saját tőkével. Számolhatunk egy kezdeti, magas marketingköltséggel, hiszen a "világsztár" valószínűleg egy kezdeti fix díjazásban fog részesülni. Feltételezzük tehát, hogy a reklámarc tiszteletdíja rögtön elvisz 500 millió forintot, tehát marad még 500m.

A cég vagyona ekkor kb. 82 Ft részvényenként, és ha 2014-re 40 forint nyereséggel számolunk, akkor a Graham formula szerint (p/e*p/b <22.5) a részvényt legfeljebb 270 forintért érdemes megvásárolni. Ez a formula itt nem működik pontosan, ugyanis növekedési vállalatról van szó, ez a 270-es értéket felfelé tolja.

Következtetés: Ha a Graham formulára hagyatkozunk, akkor a többszöri feltételezésekkel, s ezáltal jelentős torzulásokkal kiszámolt 270 Ft maximum árfolyamhoz képest a 920 forintos jegyzési ár túl magas. Hozzáértők számára ebben nincs semmi meglepő. A tőzsdei bevezetéseknél a vállalat és a korábbi tulajoknak a minél magasabb bevezetési ár áll érdekében. A határt pedig az szabja meg, hogy a közönség vélhetően milyen árat hajlandó még megfizetni érte. Graham azt ajánlja egyébként, hogy kerüljük el a nyilvános elsődleges részvénykibocsátásokat, és a növekedési vállalatokat is.

Felmerült bennem az a 3 kérdés, hogy miért vesz ki a család 47 millió forint osztalékot, ha pár hónappal később tőkét kívánnak emelni? Miért nem lehet hagyományos jegyzést csinálni, miért kell a 100 forint értékesítésből csak 84 forintnyit a tőkeemelésre fordítani? És végül, miért történik nyilvános tőkebevonás, ha a család zsebből tudná finanszírozni a teljes tőkeemelést? A válasz ezekre az, hogy semmi közöm hozzá, mindenki azt csinál, amit akar.

Lehetséges, hogy az első részvényvásárlók jól járnak? Természetesen igen, de erre csak a jövő adhat választ. Ha a nemzetközi terjeszkedés sikeres, és a növekedés például úgy alakul (hasraütésszerűen írom a számokat), hogy 2014-ben 40 Ft, 2015-ben 70 Ft, 2016-ban 110 Ft, 2017-ben 160 Ft, 2018-ban 230 Ft, 2019-ben 300 Ft az egy részvényre jutó nyereség, akkor a 920 Ft-os vásárlási ár megfelelő hozamot fog biztosítani. Az biztos, hogy az árfolyam nagy adag várakozást tartalmaz, de azt nem garantálja senki, hogy a várakozásokból bármi is megvalósul.

Abból a szempontból üdvözlöm az IPO-kat, hogy minél több cég van a tőzsdén, annál több lesz közöttük az, ami idővel érdemessé válik a befektetésre. Remélem, hogy a BÉT részvénykínálata hosszútávon egyre bővül.

2015. november 2. Bejegyzésem a Norbi 2015. első félévi teljesítményéről.

10 megjegyzés:

 1. Az első kettő pontra a válasz az lehet: szeretnének realizálni. Régi tulajok szempontjából érthető, de a cég kilátásait nézve már kevésbé biztató.. A 3. pontot nem értem, 1 mrd-ot hirtelen be tudnának tenni a cégbe? Amúgy ez az egész Norbi köré épült, ha ő lassan kilépne (eladogatná a részesedését), nem tudom, mennyit érne a cég a franchise jogokkal. philospher

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van annyi pénzük, hogy zsebből megoldják a tőkeemelést. :) Félreértés ne essék, nem sajnálom tőlük a vagyonukat, hisz nem vagyok kommunista. :)

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
  3. Szia Pióca, muszáj volt törölnöm a bejegyzésed, mert nem akarok pert a nyakamba. :) a tőzsdére lépő cégek mindig úgy jönnek, hogy próbálnak minél hatékonyabban tőkét bevonni. Némelyikből jó cég lesz, némelyik befuccsol. Ez a tőzsde egyik lényege.

   Törlés
  4. Mi volt a sértő?
   Amúgy te vagy a blog gazda, te tudod mit bír el.
   Lehet egy kicsit kirohantam.

   Üdv:Pióca

   Törlés
  5. Anyagcsere-végtermék jelzővel illetted az egyik vállalatot, és kifejezted, hogy a kisbefektetőket akarja kifosztani :)

   Törlés
  6. Rég olvastam a blogod, de most volt egy kis időm és benéztem olvasgatni.
   Az idő beigazolja, hogy bejött amit írtam erről a cégről.
   Ha lesz több időm elolvasom a blogodat mert sok jót és érdekeset lehet nálad olvasni.
   Sokat tanultam tőled.
   Köszönöm.
   Üdv:Pióca

   Törlés
 2. A tőkeemelést nem zsebből végzik, hanem a befolyó összegből. Ezzel számításaim szerint - feltételezve, hogy más nem nagyon vesz részt a tőkeemelésben - a részesedésük úgy nő majd, hogy még pénzük is marad.

  VálaszTörlés
 3. Azért csak 84%-t emelnek vissza, mert magánszemélyként értékesítik a részvényeiket, így adózniuk kell.

  VálaszTörlés